Buszos blog infók

Buszos blog

S91 MidiCity teszt

2009.02.22. 07:52 :: stefipeti

2008. Július 23-án egy új, magyar fejlesztésű midibusz érkezett Miskolcra. Ezt a buszt a volt Ikarus Egyedi gyáregységből elbocsátott dolgozók tervezték az Ikarus E91 alvázára. A kivitelező a Webasto Hungária, a Molitus, és a Rába volt. Minden esetre egy nagyon színvonalas, precíz, elbűvölő midibuszt sikerült csinálniuk.

Az autóbusz rekord idő alatt készült el, mindössze 4 hónap alatt. A tesztelések után 2009. Február 7-én megvette a buszt Gyömrő városa, így jelenleg ott közlekedik helyijáratban.

Térjünk vissza a midibusz miskolci tesztjére. A busz 2008. július 23-án érkezett a borsodi megyeszékhelyre. Ezen a délután ki is állították szoksá szerint a Szinvapark elé. Az autóbussza ezennel nem csak az MVK Zrt. marketingesei és a tesztbuszt vezető MVK-s sofőrök érkeztek, a buszon volt az egyik fejlesztő is, akivel lehetett is beszélgetni aztán.

Kerüljünk beljebb. A busz beltere nagyon szép lett, de emellett nagyon praktikusan sikerült elrendezni. A busz a második ajtóig teljesen alacsonypadlós, onnan szintváltozás van, és két dupla üléssor van. Hátul a motoron 5 ülést helyeztek el. A busz belterén sokat dob a kék szín, és az ezüst színű kapaszkodók.

Ha megfordulunk, és a busz eleje felé nézünk, akkor egy nagyon esztétikus résszel találkozunk. Engem nagyon megfogott. Tetszetős a kékszínű digitális óra (nyitott ajtónál STOP feliratot mutat), valamint a sofőr mögötti üveglap.

A busz külsején és belsején egyaránt találhatunk érdekes cápa kopoltyúra hasonlító vágás. Ez a design elem is kifejezetten illik, sőt kiemeli a busz vonalait.

Egy újabb érdekesség, amit eddig nem láttam egy buszon se. A babakocsitárolónál az üveg meg volt hosszabbítva. Ez a beltérben nagyobb világosságot jelentett, valamint a kerekesszékesek és kisgyermekek részére is tökéletes kilátást nyújt. Kívülről is igen érdekesen néz ki, de szerintem nagyon jó "találmány".

Az ablakok 1/2-ed részt elhúzhatóak. Elöl egy széles egyszárnyú bolygóajtó van, hátul pedig egy kétszárnyú bolygóajtó segíti az utascserét. A légkondit a nyári melegben volt alkalmam kipróbálni. Tökéletesen működik, a hűtővíz hőfoka sem emelkedett működés közben.

A beépített rádiót a sofőr egyenesen a beltéri hangszórókra tudja irányítani, ám ha az ülésére szerelt mikrofont bekapcsolja a zene elhalkul, majd kikapcsolás után újra felerősödik. Remek megoldásnak gondolom ezt is.

 

Az első ködlámpának egy nagyon hasznos tulajdonságot alakítottak ki. Ezeddig csak autóknál láttam hasonlót, de úgy látszik sikerült átmenteni a buszok világába is. Az első ködlámpa éjszaka (tompított fényszóró használatakor) a kanyarokban automatikusan bevilágítja az adott útpadkát. Kipróbáltuk, valóban remekül működik ez a funkció és nagyon hasznos is. Egyébiránt az első (íves) panel oldalar könnyen nyitható ezzel könnyű hozzáférést biztosítottak a tervezők a lámpatestekhez.

 

A cikk megtalálható a megújúlt Miskolcibusz oldalon is!

@stefipeti

komment

süti beállítások módosítása